Δρ. Τάνια Κιάνα

Ψυχίατρος παιδιών, εφήβων & οικογένειας

Απόφοιτος της ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου εισήχθη με σειρά διάκρισης. Ξεκίνησε την εκπαίδευση στην Ψυχιατρική στην Ελλάδα και κατόπιν μετέβη στην Μεγάλη Βρετανία, όπου εκπαιδεύτηκε επί τετραετία στην Γενική Ψυχιατρική και, μετά από εξετάσεις, έγινε μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου των Ψυχιάτρων της Μεγάλης Βρετανίας.  Εν συνεχεία εξειδικεύθηκε στην Ψυχιατρική Παιδιών-Εφήβων και έλαβε τον τίτλο της Ειδικού το 1995.

Το 1995 ολοκλήρωσε διατριβή Master στο ιατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου του Manchester με τίτλο “Η Νευρογενής Ανορεξία και η λειτουργία της οικογένειας”.

Εχει λάβει εκπαίδευση στην οικογενειακή και ατομική ψυχοθεραπεία (ψυχαναλυτική, γνωστική-συμπεριφορική). Παρακολούθησε, επίσης, σημαντικό αριθμό σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε θέματα που αφορούν στην γενικότερη παιδοψυχιατρική, αλλά και τις διαταραχές διατροφής

Από το 1991 έως το 1995 εργάσθηκε ως κλινική εκπαιδεύτρια στο Πανεπιστήμιο του Leicester ενώ το 1995-1996 έλαβε τη θέση της Επίκουρης Καθηγήτριας Ψυχιατρικής Παιδιών-Εφήβων στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Από τη θέση αυτή, ήταν υπεύθυνη για την εκπαίδευση των ειδικευόμενων στα εκπαιδευτικά τμήματα Leicester, Nottingham και Sheffield

Κατά τα έτη 1996-2001 εργάσθηκε ως Διευθύντρια τμήματος Ψυχιατρικής Παιδιών-Εφήβων στα Νοσοκομεία Solihull (Birmingham) και Northampton, όπου ήταν υπεύθυνη και για τις κλινικές υπηρεσίες διαταραχών διατροφής. Υπήρξε μέλος της Ομάδας Ειδικών στις Διαταραχές Διατροφής της περιοχής Οξφόρδης. Το 1998 της απενεμήθη ο τίτλος του κλινικού εκπαιδευτή για την Ψυχιατρική Παιδιών-Εφήβων του Βασιλικού Κολλεγίου Ψυχιάτρων Μ. Βρετανίας.

Το 2001 επέστρεψε στην Ελλάδα και αρχικά ιδιώτευσε. Στη συνέχεια και επί 9ετία κατείχε τη θέση της Υπεύθυνης για τη Λειτουργία της Μονάδας Ψυχιατρικής Νοσηλείας Παιδιών-Εφήβων του ΓΝ “Γ. Παπανικολάου” Θεσσαλονίκης, απ’ όπου αποχώρησε το 2015 με το βαθμό Διευθυντή Ε.Σ.Υ.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και εκπαιδευτικά σεμινάρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Μ. Βρετανία. Έχει δώσει έναν μεγάλο αριθμό ομιλιών, τόσο σε ειδικούς της ψυχικής υγείας, άλλους επαγγελματίες του χώρου αλλά και το ευρύτερο κοινό και στις δύο χώρες.

Παράλληλα έχει ασκήσει την ιδιότητα του ειδικού πραγματογνώμονα σε σημαντικές δικαστικές υποθέσεις που αφορούν σε ανηλίκους, σε Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία..

Η Δρ Κιάνα είναι μέλος των παρακάτω επαγγελματικών ενώσεων:

  • Παιδοψυχιατρική Εταιρία Ελλάδος
  • Ελληνική Ψυχιατροδικαστική Εταιρία
  • Βασιλικό Κολλέγιο των Ψυχιάτρων Μεγ. Βρετανίας (Royal College of Psychiatrist, UK)
  • Ένωση Παιδοψυχολόγων και Παιδοψυχίατρων Μεγ. Βρετανίας (Association of Child Psychology and Psychiatry, UK)