Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και συμπεριφορά

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι μια αγχώδης διαταραχή, στην οποία το άτομο υποφέρει από ιδεοληψίες ή και ψυχαναγκασμούς.

Ιδεοληψίες

Οι ιδεοληψίες είναι σκέψεις, ιδέες ή εικόνες οι οποίες έρχονται κατ’ επανάληψη στο νου του νεαρού ατόμου και μολονότι τις θεωρεί ανόητες και δυσάρεστες, δυσκολεύεται ν’ απαλλαγεί από αυτές. Μια τέτοια σκέψη, επί παραδείγματι, είναι ότι αν δεν «χτυπήσει ξύλο» δέκα φορές θα συμβεί κακό σε άτομα της οικογένειάς του.

Ψυχαναγκασμοί

Οι ψυχαναγκασμοί είναι πράξεις τις οποίες τα άτομα εκτελούν με συγκεκριμένο και συχνά “τελετουργικό” τρόπο, για να επηρεάσουν, «μαγικά», την εξέλιξη καταστάσεων πχ πλένουν τα χέρια τους οκτώ φορές και με συγκεκριμένη σειρά, για να μην κολλήσουν μικρόβια κι αρρωστήσουν ή αντίστοιχα διαβαίνουν το κατώφλι τους σπιτιού, με το δεξί πόδι, μπρος-πίσω δώδεκα φορές για να μη φέρουν «κακή τύχη» στο σπίτι τους. Η εφαρμογή των ψυχαναγκασμών μπορεί να φέρει προσωρινή ανακούφιση στο άτομο ή αντίθετα να δημιουργήσει αίσθημα αβεβαιότητα για τον τρόπο με τον οποίο αυτοί εκτελέστηκαν. Τότε επαναλαμβάνονται, συνήθως με αυξανόμενη συχνότητα.

Η συχνότητα των επαναλήψεων μπορεί να είναι τόσο μεγάλη, ώστε να εμποδίζει το άτομο από φυσιολογικές δραστηριότητες, όπως έγκαιρη αναχώρηση για το σχολείο ή ολοκλήρωση γεύματος σε λογικό χρονικό διάστημα. Σ’ ορισμένες περιπτώσεις η συχνή επανάληψη των ψυχαναγκασμών μπορεί να προκαλέσει σωματικές βλάβες, όπως για παράδειγμα δερματίτιδες, όταν σχετίζονται με συχνό πλύσιμο μελών του σώματός τους.

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή αντιμετωπίζεται με ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, όπως γνωστική συμπεριφορική θεραπεία ή συνδυασμό της ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης και φαρμακευτικής αγωγής.