Κατάθλιψη και παιδιά

Τα αισθήματα λύπης και στενοχώριας είναι γνωστά σε όλους τους ανθρώπους, ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα ζωής, όπως απώλεια ή απογοήτευση. Αν όμως τα αισθήματα αυτά εγκαθίστανται κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και για μακρύ χρονικό διάστημα τότε παρεμβαίνουν στις φυσιολογικές δραστηριότητες του ατόμου και αποτελούν καταθλιπτική διαταραχή. Η εκδήλωσή της σχετίζεται συχνά με προδιάθεση, η οποία μπορεί να υπάρχει και σε άλλα άτομα της οικογένειάς τους.

Συμπτώματα

Το άτομο με καταθλιπτική διαταραχή πέρα από το αίσθημα λύπης και στενοχώριας, δυσκολεύεται συχνά ν’ απολαύσει μικρές χαρές ζωής π.χ. τη διασκέδαση με φίλους, μια σχολική επιτυχία κ.α. Παράλληλα μπορεί να εμφανίζει ανορεξία ή υπερφαγία, αϋπνία ή υπνηλία, έκπτωση στη συγκέντρωση προσοχής και στις σχολικές επιδόσεις, καταβολή, ευερεθιστότητα ή απομόνωση από οικογένεια και φίλους. Αλλα συνοδά συμπτώματα είναι η παραμέληση και απαξίωση του εαυτού, η έλλειψη ελπίδας και προοπτικής για μέλλον και η παραίτηση από τη ζωή.

Τα περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα παρουσιάζονται συνήθως σε εφήβους. Μικρότερα παιδιά εμφανίζουν μόνον κάποια από αυτά ή άτυπες μορφές κατάθλιψης, οι οποίες συνοδεύονται από ανασφάλειες και προβλήματα συμπεριφοράς μεταξύ των άλλων.

Τα συμπτώματα της καταθλιπτικής διαταραχής είναι εξαιρετικά επώδυνα για το άτομο. Η ποιότητα της ζωής του μειώνεται σημαντικά. Έχει προβλήματα με τη σχολική του φοίτηση και πρόοδο. Η απομόνωση και ευερεθιστότητα που εμφανίζει, συχνά εκλαμβάνονται, από μέλη της οικογένειάς του ή φίλους ως δύστροπη συμπεριφορά και απαξίωση, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η σχέση του μαζί τους. Έτσι μπορεί, έστω και προσωρινά, να χάσει φίλους, των οποίων η παρουσία είναι σημαντική για το ίδιο.

Μερικές φορές το νεαρό άτομο χρησιμοποιεί αλκοόλ ή ουσίες προκειμένου ν’ ανακουφίσει αρνητικά συναισθήματα. Η χρήση αυτή όχι μόνο δεν φέρνει αποτέλεσμα αλλά συχνά προκαλεί  τη δυσάρεστη συνέπεια της τοξίκωσης ή και του εθισμού.

 Η επιβαρυμένη κατάστασή του ατόμου, η αδυναμία να ξεφύγει από αυτήν χωρίς βοήθεια και το αίσθημα απαξίας της ζωής, μερικές φορές το οδηγούν σε πράξεις αυτοκαταστροφής, βάζοντας τη ζωή του σε σοβαρό κίνδυνο.

Αντιμετώπιση

Όταν η κατάθλιψη είναι ήπιας μορφής, μπορεί ν’ αντιμετωπισθεί υποστηρικτικά από το κοντινό περιβάλλον του ατόμου. Σοβαρότερες μορφές χρειάζονται εξειδικευμένη θεραπευτική υποστήριξη, με τη μορφή ψυχοθεραπείας, μερικές φορές σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Συμβουλευτική θεραπευτική υποστήριξη προς τους γονείς, ώστε να κατανοήσουν τα συμπτώματα και να στηρίξουν κατάλληλα το άτομο, επιταχύνει την ανάνηψη.